Brontaaltelling

Brontaaltelling

Brontaaltelling versus doeltaaltelling.
Zoveel zal dat elkaar toch niet ontlopen? Nou, vergis je niet!

De brontaaltelling is het totaal aantal woorden dat een document bevat vóórdat het wordt vertaald.
Brontaaltelling is het tegenovergestelde van een doeltaaltelling.

Om de prijs van een vertaling te kunnen bepalen, maakt een vertaalbureau gebruik van ofwel brontaaltelling ofwel doeltaaltelling.

  1. Bij brontaaltelling wordt de tekst geteld vóórdat de vertaler aan het werk gaat. De vertaler stelt vooraf de prijs vast van de vertaling.
  2. Bij doeltaaltelling wordt de vertaling geteld zodra de vertaler klaar is met zijn werk.

Brontaaltelling                                                  versus                                                  Doeltaaltelling

BrontaaltellingDoeltaaltelling

Voordelen brontaaltelling versus doeltaaltelling

  1. Als opdrachtgever weet je vooraf exact wat de vertaling gaat kosten en kom je niet voor verrassingen te staan rond factuurbedragen.
  2. Het Nederlands is een compactere taal dan bijvoorbeeld het Engels. In het Nederlands plak je zelfstandig naamwoorden aan elkaar. Iets dat in het Engels niet gebruikelijk is. Voorbeeld: ‘eetkamertafel’ wordt in het Engels twee woorden: ‘dining table’.
    De Fransen kunnen het nóg spannender maken: voor het vertalen van het woord ‘balpen’ hebben ze bijvoorbeeld drie woorden nodig: ‘stilo à bille’.
    Je kunt je voorstellen dat de factuur bij doeltaaltelling een niet zo plezierige verrassing wordt als je erachter komt dat de vertaling opeens een aantal pagina’s langer is dan het document dat je had ingeleverd.
  3. ‘Jan Lang van Stof’. Sommigen kunnen mooi compact formuleren, anderen hebben veel woorden nodig om iets duidelijk te kunnen maken. Dit gegeven kun je ook terugvinden in vertalingen. Tref je een vertaler die veel woorden nodig heeft om de brontekst om te zetten naar zijn eigen taal, dan ben je bij doeltaaltelling de regelrechte klos. De tellingsverschillen tussen de brontekst en de vertaling kunnen dan met gemak oplopen tot 20 – 30%.

Brontaaltelling is voor TopVertalers de enige manier van zaken doen. Wij spreken brontaaltelling af met onze vertalers én met onze opdrachtgevers. Zo weten alle partijen van meet af aan waar ze aan toe zijn. Wel zo eerlijk.

Heb je een vraag over brontaal-, c.q. doeltaaltelling? Stel ‘m hieronder! Wij beantwoorden ‘m graag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen