Gek op (B)eieren

Gek op (B)eieren

Twee jaar terug kon je nog helemaal vrij Duitsland in. Je had niet eens een paspoort nodig. De grensbewoners waren er maar wat blij mee. Lekker goedkoop de tank van je auto vol laten druppelen én meteen bij de plaatselijke supermarkt voordelig je wekelijkse boodschappen inslaan: zo deed je dat een paar zomers terug.

Hartstikke fijn voor de Duitse economie. Ik denk dat Tripadvisor, booking.com en de Duitse vakantiediscounter dan veelvuldig geraadpleegd worden. Want Duitsland is een fijn vakantieland. De natuur is prachtig en veelzijdig, de mensen zijn aardig (ja, je kunt net de verkeerde treffen, maar dat kan in Nederland ook)  en zonder de authentieke Schnitzel mit Bratkartoffeln ben je niet in Duitsland geweest.

Gek op (B)eieren

Yvonne, een goede vriendin van mij, is gek op Duitsland als vakantieland. Ze vindt alles fantastisch aan onze Oosterburen, behalve de taal. Die krijgt ze maar niet onder de knie. Haar laatste verblijf was op een camping in het mooie Beieren. Vraag me niet waarom, maar ze besloot een dagje eerder naar huis te gaan. Niets verkwisten, is haar motto en de eieren die ze een paar dagen eerder had gehaald in de campingwinkel, wilde ze terugbrengen. Geen geld terug, hoor. Dat vond ze niet nodig en wilde ze niet. Maar de eieren mee naar huis nemen leek haar onverstandig, omdat ze bang was dat ze onderweg zouden sneuvelen. Vol goede bedoelingen toog ze vlak voor vertrek naar de winkel. 'Haben Sie die gekocht?', vroeg de dame van de campingwinkel enigszins argwanend. 'Ja!', antwoordde Yvonne, zich afvragend waar ze ze anders had moeten kopen. 'Die habe ich hier gekocht.' Ik lag onder de tafel van het lachen, want kochen in het Duits is koken.

Zo zijn er tal van Nederlandse woorden die je niet zo een-op-een letterlijk kunt vertalen door ze een beetje op z’n Duits uit te spreken. Zo is slim niet schlimm, vals niet falsch en enkel geen Enkel. Het levert hilarische gesprekken op, dat wel.

Helaas kunnen we niet met iedereen mee op vakantie om als tolk op te treden, maar mocht je op schrift de juiste vertaling nodig hebben, laat het ons dan weten:  info@topvertalers.nl


Heb je zelf een grappige anekdote die het goed doet op verjaardagen? Plaats 'm dan hieronder. Kunnen anderen meelachen. Je mailadres wordt wel gevraagd maar niet zichtbaar geplaatst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen