Nietbewerkbare tekst

Nietbewerkbare tekst

Nietbewerkbare tekst in een document

Bijna elke vertaling wordt in Word gemaakt. De professionele vertaalsoftware die een vertaler gebruikt, is namelijk toegeschreven naar het werken met Word. Bovendien schrijft een vertaler ‘over de brontekst heen’. Hiermee blijft de layout van het stuk meteen behouden.

Van PDF naar Word

Komt er een document binnen als PDF dan moet dit, voordat de vertaler aan het werk kan, dus eerst worden omgezet in Word.

Zodra deze conversie gereed is, maakt de professionele vertaalsoftware een analyse van het aantal te vertalen woorden op basis van de tekst die bewerkt kan worden.

voorbeeld bewerkbare tekst

voorbeeld bewerkbare tekst

 

Bij grote ‘logge’ technische en bij beveiligde documenten gebeurt het meer dan eens dat afbeeldingen van tekeningen en foto’s van producten als grafische afbeelding in het PDF zijn opgenomen. Een grafische afbeelding is een typisch voorbeeld van nietbewerkbare tekst.

Wat is nietbewerkbare tekst

Nietbewerkbare tekst wil zeggen: je kunt er niet met je muis in klikken om de tekst te bewerken. Zodra je erin wilt klikken, verschijnt er namelijk een vak om de tekst heen. Je kunt zo’n tekst (grafische afbeelding) wel als blok verschuiven maar in de tekst zelf werken, dat lukt dus niet. De tekst overschrijven om de zelfde layout te behouden, lukt dus ook niet.

Belangrijk detail hierbij is, dat de vertaalsoftware niet in staat is deze nietbewerkbare tekst als tekst te herkennen en deze tekst daarom niet kan meetellen in het aantal te vertalen woorden.

voorbeeld nietbewerkbare tekst

voorbeeld nietbewerkbare tekst

Bij het uitbrengen van een offerte zal daarom steeds vermeld worden dat het document nietbewerkbare tekst bevat en dat de offerte is gebaseerd op de tekst in het document die wél bewerkbaar (en dus geteld) kan worden.

Hoe herken je zelf nietbewerkbare tekst

Door je PDF te converteren naar Word. Vervolgens scroll je door het document heen en klik je telkens de aanwezige tekst aan.
Landt je cursor in de tekst, dan kan deze bewerkt worden. Toets maar eens een letter in en je ziet deze in de tekst verschijnen.
Probeer je een letter in te toetsen in de tekst en deze letter komt naast het tekstvak te staan, dan is er sprake van nietbewerkbare tekst.

nietbewerkbare tekst

Voorbeeld nietbewerkbare tekst

Ik heb een PDF geconverteerd naar Word en houd veel nietbewerkbare tekst over. Wat kan ik doen?

Mogelijk heb je dan een beveiligd document op je scherm staan.
Of een document dat van de ene na de andere scan van een scan aan elkaar hangt.
De tekst is dan zelfs met de meest geavanceerde OCR niet bewerkbaar.

Je kunt dit PDF door ons laten ‘openen’. Dat is een minutieus handmatig klusje.

Afbeelding voor afbeelding wordt handmatig geopend. Vaak worden onleesbare lappen tekst helemaal overgetikt en wordt de opmaak opnieuw ingesteld. Afhankelijk van de inhoud van de pagina’s kun je er rekening mee houden dat een specialist op dit gebied tussen de 10 en 30 pagina’s per dag kan converteren.

Pas zodra het Word document klaar is, kan de professionele vertaalsoftware de analyse uitvoeren en kan op basis van deze analyse een offerte worden uitgebracht.

voorbeeld nietbewerkbare tekst

voorbeeld nietbewerkbare tekst

Het aanvragen van een offerte is bij ons altijd vrijblijvend. Vanzelfsprekend.
Vergt jouw document de aandacht van een specialist die uren/dagen en soms weken bezig is jouw document open te breken, dan blijft de offerte nog steeds vrijblijvend maar zullen zijn/haar uren wel betaald moeten worden. We kunnen daarvoor per document een vast bedrag afspreken.

Ook de offerte voor het openbreken van jouw document is vrijblijvend. Net zo vanzelfsprekend.

Wil je een offerte aanvragen? Stuur je bestanden in Word of als PDF naar info@topvertalers.nl

Bestanden zijn te groot om te versturen?

Zijn je bestanden te groot en krijg je ze niet weg? Wij hebben dagelijks erg goede ervaringen met www.wetransfer.com
Je kunt hiermee kosteloos en veilig enorme bestanden versturen. Stuur ons wel even een mailtje met de melding dat jouw bestanden eraan komen. Af en toe komt de WeTransfer-melding namelijk in de spam binnen.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen